Philips fabrikası işgal edildi

Publié le par CGT PHILIPS EGP DREUX

Fransa’da bulunan Philips fabrikasında işçiler yönetimin fabrikanın kapatılmasına karar vermesinin üzerine fabrikayı işgal ettiler.

Fransa’nın Dreux kentinde bulunan Philips fabrikasında işçiler fabrikayı işgal ettiler, işgalin sebebi yönetimin bir süre önce fabrikanın kapatılmasına karar vermiş olması. Gerek işçiler, gerekse idari yönetim işgale destek verirken bu işgalle fabrikanın işler halde olduğunu göstermek istediklerini belirttiler.

İşgal kararı için toplanan 217 çalışandan 147’si destek vereceğini açıkladıktan sonra yönetim çalışanların işgale son vermeleri için icra memuru gönderdi.

Dreux kentinde bulunan fabrikada LCD-ekranlar üretilmekte. Yönetim fabrikanın bir süredir zararda olduğunu belirtti ve bunun geçen senenin ilk yarısında 182 milyon Avro olduğunu sözlerine ekledi. Fabrikanın üretimi bu yüzden durdurulmak isteniyor.

Fransa Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT) sendikası ise yaptığı açıklamada hammadde olduğu sürece üretimin devam edeceğini belirtti. CGT sözcüsü Philips’in geçen sene hissedarlarına 680 milyon ödediğini de sözlerine ekleyerek fabrikanın kapatılmasına anlam veremediklerini belirtti.

İşçiler grev fonu olarak ürettikleri ekranların satış gelirlerini kullanacaklar. Sendika açıklamasında bu şekilde yönetimle görüşmeler esnasında maddi kaynak yaratılacağını belirtti. Perşembe günü Philips çalışanları Chartres kentine giderek departman yönetimini protesto edecekler.

Birkaç yıl önce Dreux’de bulunan fabrika Avrupa’da bulunan Philips fabrikalarından en büyükleri arasında anılırken geçtiğimiz yıllarda çok sayıda işçi işten çıkartıldı. 2005 yılında 350 işçinin, geçen sene ise 279 işçinin işine son verildi. Ayrıca Philips LG Dreux kentinde bulunan bir diğer fabrikasını 2006 yılında kapatmış, bundan dolayı bin 300 kişi işşiz kalmıştı.

Fransa’da geçtiğimiz aylarda yaşanan iş yeri kapatmaları işçilerden oldukça yoğun tepkiler aldı. Lastik üreticisi Continental çalışanları şirket yöneticisini taşlarken, diğer şirketlerde şirket yöneticileri bir süre rehin alındı veya fabrikaların havaya uçurulmasıyla tehdit edildi.

Fransa geçmişinde de işçilerin fabrika yönetimini ele geçirmesiyle tanınıyor. 1973 yılında saat fabrikası Lip çalışanları fabrika duvarına ‘Biz üretiyoruz, biz satıyoruz, kendi maaşımızı kendimiz öderiz’ pankartı asmışlardı. Fabrika bir kaç yıl boyunca işçilerin yönetiminde kalmıştı.

Yaşanan bu gelişmelere dair geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan sosyalist eski başbakan Michel Rocard, işçilerin bundan sonra çalıştıkları şirketlerde daha çok söz sahibi olması gerektiğini söyledi.

(soL - Dış Haberler)

Publié dans PHILIPS EGP

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article