Boze Fransen grijpen macht in fabriek Philips

Publié le par CGT PHILIPS EGP DREUX

DREUX - Honderdvijftig werknemers van een vestiging van Philips in Dreux, 80 kilometer ten westen van Parijs, hebben het beheer van de fabriek overgenomen. Ze doen dat uit protest tegen de voorgenomen sluiting. De werknemers, zowel arbeiders als hoger personeel, willen met hun actie laten zien dat de fabriek wel degelijk rendabel kan zijn.

Bij Philips in Dreux worden LCD-schermen van groot formaat gemaakt. Volgens de directie kampt de vestiging al geruime tijd met grote verliezen, 182 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar.

Het besluit tot de actie is genomen in een bijeenkomst van alle personeelsleden. Van de 217 werknemers doen er 147 mee aan de bezetting. De directie stuurde een deurwaarder die de bezetters heeft gezegd hun actie te staken.

De productie was volgens Manuel Georget van vakbond CGT op last van de directie teruggebracht tot een tiental schermen per dag. ‘We verstaan ons vak. Per dag maken we nu driehonderd schermen.’

De werknemers willen geproduceerde beeldschermen gebruiken om hun actie te bekostigen. Volgens vakbondsleden wordt de productie voortgezet ‘zolang er grondstoffen zijn’. ‘Op deze manier hebben we iets om uit te wisselen bij onze gesprekken met de directie.’ Donderdag reizen de Philips-werknemers af naar Chartres om te demonstreren bij de prefectuur, het departementale bestuur. Vakbond CGT herinnert eraan dat Philips vorig jaar 680 miljoen uitbetaalde aan zijn aandeelhouders.

Enkele jaren geleden nog was Dreux een van de grotere Europese vestigingen van Philips. Er werden in 2005 350 werknemers ontslagen, vorig jaar volgden 279 van de resterende 540 werknemers. Een andere vestiging, Philips LG in Dreux, waar beeldbuizen werden gemaakt, moest in 2006 sluiten. Daarbij vielen 1.300 ontslagen.

De afgelopen maanden is in Frankrijk op uiteenlopende manieren geprotesteerd tegen bedrijfssluitingen. Werknemers van bandenfabrikant Continental bekogelden hun directeur, in andere bedrijven werd de directie enige tijd in gijzeling genomen of werd gedreigd gasbommen te laten ontploffen die in fabrieksgebouwen waren geplaatst.

Frankrijk heeft een bescheiden traditie als het gaat om arbeiderszelfbestuur. In 1973 hingen werknemers van horlogefabrikant Lip een spandoek op de fabrieksmuur: ‘We fabriceren, we verkopen en we betalen ons eigen salaris.’ De fabriek bleef een aantal jaren in arbeidershanden. Nog vorige week bepleitte de socialistische ex-premier Michel Rocard meer zeggenschap voor arbeiders over de onderneming waar ze werken.

Stuur dit artikel door

Publié dans PHILIPS EGP

Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article